Skötselråd

Skötselråd


För att du ska kunna ha nytta och glädje av dina smycken så länge som möjligt är det viktigt att du sköter dem på rätt sätt.


​Smycken med plätering kan efter flitigt användande bli fult i färgen. Därför har jag skrivit upp några viktiga punkter att tänka på.


Tänk på att dina smycken inte tycker om hudlotion, parfym, hårspray eller andra kemikalier. Då missfärgas smycket och kan tappa sin färg och lyster.

Undvik att ha handgjorda smycken på dig när du är i kontakt med vatten. T.ex. disk, bad, dusch och tvätt. Pläteringen nöts då bort snabbt och kopparfärgen tittar fram. (Har detta hänt så går det tyvärr inte att putsa upp smycket igen)

Pläterade smycken tycker inte om fuktig luft. Förvara därför inte dina smycken i tex. ditt badrum, då kan de lätt missfärgas.

För att Sötvattenpärlorna ska hålla sig fina länge, ska du tänka på att inte förvara dem i lufttäta behållare eller i kontakt med bomull. Det drar då ut den fukt som finns i pärlorna.

Håll dina smycken fina länge genom att undvika att ha dom i starkt solljus när du inte använder dom. Då bleks färgen snabbt.

Förvara dina smycken i ett smyckesskrin, en låda eller något annat som är någorlunda lufttätt. Helst i den organzapåsen du fick med (obs vik ej smycket, är smycket gjort på wire så blir det ett veck som inte går att rätta till sen) för att skydda ytterligare mot luft och för att undvika att smyckena trasslar ihop sig med varandra och går sönder.

Man kan om silverpläteringen blivit ful putsa lite lätt med en smyckestrasa för silver som finns att köpa i guldsmedsbutiker. Tänk då på att det är en tunn plätering som ligger på en kopparbas. Putsar man för ihärdigt kan man gno bort pläteringen så kopparen kommer fram.